Tips wanneer je kind niet wil eten

Help, mijn kind eet geen groente (meer)!

 

Als ouder vind je het belangrijk dat je kind voldoende vitamines, mineralen en bouwstoffen binnenkrijgt. Maar wat als ze hun groente laten staan ’s avonds?

De meeste kinderen hebben een fase waarin ze ineens erg kieskeurig zijn met eten. Soms eten ze echt bijna niets. Erg frustrerend voor jou als ouder! Heb je lekker gekookt, eet je dreumes of peuter met moeite één muizenhapje en de rest belandt op de grond!

De meeste baby’s smullen van hun eerste hapjes, maar zo rond een jaar krijgen de meeste kinderen ineens minder eetlust of vinden ze niet alles meer even lekker als voorheen. Kinderen groeien in hun eerste levensjaar het hardst en hebben daarom ook veel behoefte aan eten. Hun lichaamsgewicht verdrievoudigd zich in een jaar tijd en ze groeien gemiddeld 25 cm! Daarna stagneert de groei en hebben ze logischerwijs ook minder calorieën nodig. Rond deze leeftijd ontwikkelen ze ook een eigen willetje, je dreumes of peuter heeft gewoonweg geen zin om te eten! Je hoeft je dus geen zorgen te maken als ouder zolang er geen andere symptomen zoals koorts of lusteloosheid gepaard gaan met de verminderde eetlust.

Een aantal tips van TwenteNannies die wellicht kunnen helpen je kindje te laten smullen van het door jou gekookte eten:

 

 1. Ga de strijd niet aan;
  wil je dreumes of peuter niet eten, dan niet. Dwingen, dreigen of forceren heeft alleen maar een negatief effect. Ruim gewoon de tafel af onder het mom “dan niet, morgen beter!”
 2. Geef geen alternatief als je kind zijn eten weigert;
  geef je dreumes of peuter niet iets anders in de plaats van de avondmaaltijd, bijvoorbeeld een papfles of extra tussendoortjes gedurende de dag. Kinderen hebben genoeg reserves en kunnen het best volhouden tot de volgende maaltijd. Misschien hebben ze ook gewoon niet altijd even veel trek. Als ze honger hebben dan eten ze wel.
 3. Schenk positieve aandacht; 
  complimenteer je kind wanneer hij goed gegeten heeft, maar maak er geen happening van. Als hij/zij lekker aan het eten is laat hem/haar dan vooral lekker zijn/haar gang gaan en vertel daarna hoe trots je bent!
 4. Laat je kind zelf eten;
  ook al wordt het een troep, laat je dreumes lekker met zijn handen eten of experimenteren met het (kinder)bestek. Tafelmanieren zijn echt nog teveel gevraagd op deze leeftijd. Je kind leert op deze manier hoe het eten voelt in zijn handen en bepaalt zelf wanneer hij het in zijn mond stopt. Ook vindt je dreumes het interessant om te zien wat er gebeurt als het eten op de grond valt of wanneer hij het uitsmeert over de tafel. Dit doen ze niet om jou te pesten! 😉
 5. Neem kinderen mee naar de winkel;
  samen boodschapjes doen voor het avond eten is hartstikke gezellig en in de supermarkt is er van alles te ontdekken. Vertel over de verschillende producten en laat je kind zelf ook iets uitzoeken wat je kunt gebruiken in een gerecht.
 6. Laat kinderen zien hoe het eten klaargemaakt wordt en laat ze helpen;
  op deze manier zullen ze het ook leuker vinden om het op te eten!
 7. Maak het eten aantrekkelijk voor kinderen;
  spinaziepannenkoekjes, courgettekoekjes, knolselderijfrietjes op een leuke manier gepresenteerd maken een feestje van het eten! Gezichtjes maken van het eten op het bord of kinderen het eten zelf laten “versieren” doet het ook altijd goed!
 8. Schep een kleine portie op;
  dan is het te overzien voor je dreumes of peuter. Je kunt altijd meer opscheppen als het bordje leeg is.
 9. Laat je kind van te voren weten wanneer jullie gaan eten;
  vaak zijn ze namelijk lekker aan het spelen en worden ze gestoord omdat ze “moeten” eten.
 10. Geef zelf het goede voorbeeld;
  kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Als je zelf geen groente eet kun je ook niet van je kind verwachten dat hij er van gaat smullen!

 

Succes! 🙂

zoete aardappel courgette koekjes

*recept bij de afbeelding: http://88food.nl/recept/zoete-aardappelkoekjes-met-courgette/